تقریبا تمامی وسایل الکتریکی دارای راندمان صد در صدی نمی باشند .تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی های دیگر همواره با تبدیل ناخواسته به انرژی های غیر هدف همراه بوده است . اتلاف انرژی معمولا به صورت صدا ، نور وگرما می باشد . در این بین تولید گرمای زائد (waste heat ) از اصلی ترین و مشکل سازترین نوع اتلاف انرژی میباشد .گرمای زائد تولیدی باعث افزایش دما و این افزایش دما در وسایل الکتریکی از جمله در کامپیوترها باعث کاهش راندمان ، کندی سیستم و بعضا سوختن قطعه ای از سیستم می گردد . به حداقل رساندن این مشکل از ابتدای تولید هر وسیله الکتریکی مطرح بوده بهطوری که در این مسیر کش و قوسها و تلاشهای فراوانی دیده شده است و سیستم های کامپیوتری از این قاعده مستثنا نمی باشند . در این مقاله ی کوتاه سعی شده چند نکته مفید در مورد دما و تهویه مناسب در کامپیوتر های رومیزی گفته شود :
خرید اولیه قطعات استاندارد : با توجه به کاربرد ، محل استفاده ، میزان استفاده روزانه باید نسبت به خرید قطعات دقت داشت . استفاده از کیس استاندارد باتهویه مناسب ، جا نمایی دقیق فن ها و وجود فن های استاندارد کم صدا می تواند تاثیر بسزایی در خنک سازی هر سیستم کامپیوتری ما داشته باشد .
دقت در انتخاب فن سی پی یو : یکی از اصلی ترین و پر کار ترین قطعات سیستم سی پییو می باشد وبا توجه به ساختار آن گرمای تولیدی آن بیشتر و کاهش دمای سی پی یو از ضروریات مداوم یک سیستم می باشد . با توجه به تکنولوژی این قطعه ، قدرت پردازشی ، نوع خنک کنده اعلامی کارخانه تولید کننده باید نسبت به انتخاب فن سی پی یو اقدام نمود . معمولا فن های باکس ( ارائه شده در پک سی پی یو ) جهت سی پی یو های رده پایین مناسب وجوابگو می باشند . در مدلهای بالاتر باید نسبت به تهیه فن سی پی یو مناسب از میان فن های استاندارد بازار اقدام نمود . امروزه به دلیل افزایش سرعت سی پی یو و به طبع نیاز بیشتر به خنک کنندگی انواع فن با قدرت خنک کنندگی بیشتر به بازار ارائه شده است ( امروزه خنک کننده هایی که از مایعات به دلیل رسانایی گرمایی مناسب بهره می برند نیز استفاده میشود ) .
سرویس دوره ای سیستم : لزوم زدودن گرد و خاک جذب شده از محیط ، سرویس و یا تعویض دوره ای فن ها ، خشک شدن و تعویض خمیر حرارتی (خمیرسیلیکون) و ….. از موارد ضروریی میباشند که باید به طور منظم انجام گیرد .
جا نمایی کیس در مکان مناسب : در انتخاب مکان قرارگیری کیس کامپیوتر باید به نکات دوری از تابش مستقیم نور آفتاب ، فاصله مناسب از دیوار ( حداقل ۲۰ سانتیمتر) و مکان انتخابی خنک توجه شود .
کنترل برنامه ها : هر چه نرم افزارهای در حال اجرا کمتر و سبکتر باشند فشار کمتری بر سیستم می باشد و به طبع آن گرمای زائد کمتری ایجاد می شود . حتی الامکان از نصب و اجرای برنامه هایی که مورد نیاز نمی باشند جلوگیری کنیم تا سیستم روان تری داشته باشیم .
مانیتورینگ منظم دمای قطعات سیستم : از طریق نرم افزارهای مربوطه به طور منظم نسبت به چک کردن دما ، دور فن ها و سایر موارد سلامت سیستم اقدام نماییم تا حتی الامکان از مشکلات بعدی جلوگیری کرده باشیم .
در پایان می توان گفت با انتخاب قطعات اولیه مناسب و اندکی نگهداری دقیق می توان به مدت طولانی از سیستمی بدون مشکل بهره برد .